Nors prekybos centrų lentynos ištisus metus perpildytos įvairiausių daržovių, galintys palyginti pasakytų, kad jų skonis neprilygsta augintoms savo darže. Todėl mėgstantys darbuotis darže ir turintys žemės plotelį nuosavame kieme ar sode, gali įsirengti šiltnamį ir atėjus metui mėgautis gardžiomis daržovėmis. Visgi tie, kurie jau turi šiltnamį, galėtų papasakoti, kad per vasarą uoliai dirbo šiltnamyje, o pasigirti daržovių gausa negali. To priežastis gali būti netinkamas dirvožemis. Net ir išsirinkę geriausią šiltnamį, negalime augalų sodinti į bet kokią žemę. Šiltnamio augalams reikalinga specialiai paruošta žemė. Ją galima pirkti dekoskalda.lt jau paruoštą sodinimui arba pasiruošti patiems. Pradedantiesiems, žinoma, paprasčiau įsigyti specialų mišinį ir laikytis kelių patarimų.
Kad šiltnamyje gerai derėtų daržovės, verta paisyti kelių taisyklių:
- Žemė šiltnamyje turėtų būti juoda, lengva ir puri.
- Šiltnamį reikia pradėti ruošti rudenį. Jei sodinate ne pirmus metus, rudenį, nuėmę derlių, išraukite augalus, išrankiokite šaknis. Patariama nukasti 5 – 6 cm žemių sluoksnį, kad būtų pašalintos piktžolių sėklos ar nematomi kenkėjai. Tuomet naujame ar jau naudotame šiltnamyje paberkite sluoksnį pjuvenų ar smulkių šakelių. Ant šio sluoksnio galite dėti perpuvusio mėšlo ar komposto. Ir galiausiai užpilkite pirktą ar pasiruoštą žemių mišinį. Viską kruopščiai perkaskite. Atnaujinti gruntą šiltnamyje patariama kas dvejus, trejus metus.
- Naudokite subalansuotą žemių mišinį, kuris yra praturtintas organinėmis ir mineralinėmis medžiagomis. Paruoštas mišinys sudarytas iš tinkamų komponentų proporcijų ir papildytas medžiagomis saugančiomis nuo ligų ir kenkėjų. Atkreipkite dėmesį, kad skirtingoms daržovėms reikalinga skirtingo rūgštingumo dirva.
- Kad užėjus šaltai žiemai šiltnamio dirvoje neiššaltų naudingi mikroorganizmai, patariama į šiltnamį prikasti sluoksnį sniego.
- Pavasarį perkaskite ir supurenkite šiltnamio žemę ir jau galėsite pasisėti ridikėlių, salotų, užsiauginti svogūnų laiškų.
Galbūt kai kuriuos patarimus jau esate girdėję ir anksčiau, Tačiau verta išbandyti ir dar negirdėtus, sukaupti informacijos ir įdėti šiek tiek pastangų. Tuomet, atėjus vasarai, džiugins prisirpę pomidorai, kvapnūs agurkai ir kitos daržovės. Pradėti ruoštis pavasariui reikia jau šį rudenį.